De kracht van beeldende therapie is: ‘het werken met bijna alle zintuigen; het naar buiten kunnen brengen van hetgeen zich van binnen aandient; en het beeld dat overblijft en waar betekenis aan ontleend kan worden’.
Beeldende therapie is een therapievorm waarin het ervaren centraal staat. Door te werken met materialen en vormgeving, kan je zicht krijgen op je eigen handelen, denken en voelen.

Ben je nooit tevreden over je jezelf, denk je dat het altijd beter kan, dan zul je dat in het beeldend werk terug kunnen zien en zou je dit fenomeen kunnen onderzoeken. Merk je dat het van binnen een warboel is, wat is nou wat qua gevoelens of is het lastig om onder woorden te brengen wat je waarneemt van binnen, kun je verstrikt raken in jezelf, in je emoties, in de stress en spanning die bepaalde gedachten en handelingen geven, dan kan beeldend werken je helpen te ordenen, inzicht te geven in jezelf en in hoe jij van binnen in elkaar steekt. Het werken met materialen heeft ook een regulerende functie, nog zonder dat het wat hoeft te betekenen. Het doet een appèl op je zintuigen en kan kalmeren of activeren, het kan beweging op gang brengen of je laten stilstaan bij jezelf.

Een andere functie die het beeldend werken in de therapie kan hebben is het in beeld brengen wat je is overkomen, wat je gemist hebt en wat er nodig is om meer te helen, om ruimte voor je eigen gevoelens te mogen maken.

Het zichtbare werk heeft een kracht. Je kunt het kapot maken, koesteren, wegzetten, je kunt erover praten of er iets voor maken. Je kunt het showen of verstoppen, je kunt je verhaal vertellen zonder of met woorden.
De beeldend therapeut is er om mee te denken, materialen en manieren van vormgeving te aan te bieden, een vertaling te maken van hetgeen je kan ervaren, maar ook gewoon om bij jou en je proces te staan en te steunen. De beeldend therapeut stemt af op het proces en op jou als cliënt en in overleg met elkaar wordt de therapie vormgegeven.

Natuurlijk is beeldend werk van jou als maker, en jij alleen bepaald wat er met het werk gebeurt. Het wordt dan ook veilig bewaard zodat je zelf kunt bepalen of en wanneer het werk zichtbaar wordt en voor wie dan.

Meer over beeldende therapie kun je lezen op de site van de NVBT (de Nederlandse Vereniging Beeldende Therapie)

0
0
Je bestelling
Je hebt nog niets besteldTerug naar cursusaanbod