De wetenschapper met eigen ervaring: aanwinst of bedreiging van de objectiviteit?

Datum: 23 november 2023

Dag en tijd: Donderdag I 20.00 – 21.30 uur

Locatie: Centrum voor Transitie I Dorpsstraat 26 I Doorn

Kosten excl. 21 % btw

25,0040,00

Voor de wetenschap die streeft naar objectiviteit is elke vorm van subjectiviteit een bedreiging van haar geloofwaardigheid. Althans, zo wordt het door menig academicus ervaren. Maar is dat wel terecht?
Als promovendus koos Anne Marsman er nadrukkelijk voor om haar eigen ervaringen in te brengen en te gebruiken in het vormgeven van haar promotietraject. Van haar promotor Jim van Os kreeg ze daarvoor alle ruimte, wat bepaald niet vanzelfsprekend bleek binnen een academische wereld die draait om meten, weten en objectiviteit. In deze lezing een nabeschouwing en vooruitblik op wat het betekent om een wetenschapper met eigen ervaring te zijn, de krachten, en de kwetsbaarheden.
Gegeven door:
Anne Marsman is psycholoog, trainer bij Trauma Company en gepromoveerd op onderzoek naar de langdurige impact van ingrijpende jeugdervaringen. In haar proefschrift ‘Beyond dis-ease and dis-order’ combineerde ze wetenschappelijke kennis met haar eigen ervaringkennis rondom trauma en psychische klachten, en benadrukte ze de rol van het lichaam in de relatie tussen deze twee. Haar proefschrift is, naast een wetenschappelijke verkenning van de lange termijn gevolgen van ingrijpende jeugdervaringen, vooral ook het resultaat van een persoonlijke zoektocht en al het denkwerk dat daarmee gepaard is gegaan. Door velen werd dit uniek gevonden, maar voor Anne was het niet meer dan logisch. Het combineren van verschillende kennisbronnen ziet ze dan ook als grote kracht, en dé manier om de psychiatrie als vakgebied vooruit te helpen.
Anne is daarnaast initiatiefnemer van het online platform Traumanet.nl dat 10 oktober gelanceerd wordt. Op Traumanet vind je toegankelijke informatie over trauma en gevolgen, handvatten, verhalen en inspiratie. Door en voor mensen met eigen ervaring, naasten en hulpverleners.
Extra informatie:
  • Datum: Donderdag 23 november 2023
  • Tijd: 20.00 – 21.30 uur
  • Voor wie: Professionals, behandelaren, cliënten en anders geïnteresseerden
  • Kosten: Live op locatie: € 40,- excl. 21% BTW (incl. koffie/thee) I Online: € 25,- excl. 21% BTW
  • Locatie: Centrum voor Transitie I Dorpsstraat 26 I 3941 JM Doorn OF Online
0
0
Je bestelling
Je hebt nog niets besteldTerug naar cursusaanbod