Professionals met ervaringskennis op het vlak van trauma

Datum: 19 oktober 2023

Dag en tijd: Donderdag I 20.00 – 21.30 uur

Locatie: Centrum voor Transitie I Dorpsstraat 26 I Doorn

Kosten excl. 21 % btw

25,0040,00

In deze lezing zal Simona vertellen over haar onderzoek en hoe ggz professionals hun eigen trauma ervaringen meenemen in het hulpverleningsvak. Het professioneel inzetten van eigen traumatische ervaringen door therapeuten wint aan terrein in de geestelijke gezondheidszorg. Toch is hierover nog geen consensus blijkt in initiële opleidingen minimaal ruimte voor het kenbaar maken en positief benaderen van een dergelijke achtergrond.

De risicokant wordt vaak benadrukt, mede door de beroepsnormen, de hoge werkdruk en blootstelling aan specifieke stressoren en triggers. Tegelijkertijd is vaak mede vanuit een persoonlijke affiniteit gekozen voor het vak en blijkt gemiddeld 45-75 % van de ggz professionals zelf te maken hebben gehad met trauma of ernstige ontwrichting. Dit potentieel onbenut laten creëert een blinde vlek.

Simona deed 4 jaar kwalitatief onderzoek naar de inzet en integratie van ervaringskennis binnen de ggz en trof veel professionals met (complex) trauma. Zij onderzocht o.a. welke overwegingen worden gemaakt bij zelfonthulling en het delen van persoonlijke ervaringen, met collega’s en cliënten.

Hoewel het besluit om therapeut te worden dikwijls gerelateerd is aan persoonlijke ervaringen, staat het werken met ervaringskennis nog in de kinderschoenen. Eerste resultaten tonen dat er persoonlijke, professionele en klinische relevante motieven te onderscheiden zijn in de afweging dit te in te zetten in het werk.

Literatuur

Freisen, A. G. (2022). Changeover—How my lived experience changed my life, my work as a psychiatrist, and how it resulted in the establishment of a support group for prosumers in Germany. Psychological Services, 19(1), 55–57. https://doi.org/10.1037/ser0000487

Karbouniaris, S., Boomsma-van Holten, M., Oostindiër, A., Raats, P., Prins-Aardema, C.C. Weerman, A., Wilken, J.P. and Abma, T.A. (2022), “Explorations on the use of lived experiences by psychiatrists: facilitators and barriers”, Mental Health and Social Inclusion, https://doi.org/10.1108/MHSI-07-2022-0049

Martin A. (2022). ‘Making it real, from telling from telling to showing, sharing, and doing in psychiatric education’. Dissertatie. Groningen: RUG

Thiel, N. (2022). De jeugdtrauma’s van de traumatherapeut. EMDR Magazine 29, 10, p. 3-9

Gegeven door:

Simona Karbouniaris (1980) is sinds 2006 werkzaam voor het Kenniscentrum Sociale Innovatie van Hogeschool Utrecht en verrichtte uiteenlopend wetenschappelijk en praktijkgericht onderzoek naar ervaringsdeskundigen en professionals binnen zorg- en welzijnspraktijken.

Zij is opgeleid als sociaal werker met specialisatie Dans en Beweging en behaalde aansluitend een Master in sociale wetenschappen. Zij heeft een hart voor de geestelijke gezondheidszorg, in het bijzonder vanuit cliëntperspectief. De afgelopen vier jaren deed zij promotieonderzoek naar de bijdrage van geprofessionaliseerde ervaringsdeskundigheid in de ggz. Hier begeleidde zij diverse professionals in intervisiegroepen bij het inzetten en benutten van persoonlijke (traumatische) ervaringen. Daarnaast is zij werkzaam als docent Psychopathologie & Trauma bij de opleiding Social Work. Simona is tevens co-auteur van het boek ‘Trauma begrijpen in 33 vragen’.

Extra informatie:
  • Datum: Donderdag 19 oktober 2023
  • Tijd: 20.00 – 21.30 uur
  • Voor wie: Professionals, behandelaren, cliënten en anders geïnteresseerden
  • Kosten: Live op locatie: € 40,- excl. 21% BTW (incl. koffie/thee) I Online: € 25,- excl. 21% BTW
  • Locatie: Centrum voor Transitie I Dorpsstraat 26 I 3941 JM Doorn OF Online
0
0
Je bestelling
Je hebt nog niets besteldTerug naar cursusaanbod