Seeking Beauty – Intermodal Expressive Arts Therapy

Datum: 8 oktober 2023

Dag en tijd: Zondag | 10.00 – 17.30 uur

Locatie: Centrum voor Transitie | Dorpsstraat 26 | Doorn

Kosten excl. 21 % btw

199,00

VOOR WIE?
Een masterclass voor zorgprofessionals die nieuwsgierig zijn hoe verschillende kunstvormen complementair in te zetten binnen een therapie behandeling. Juist ook in de reguliere therapie waar de ruimte minimaal lijkt om het lichaam en creativiteit in te zetten binnen de spreekkamer. Ook als je geen zorgprofessional bent, maar wel interesse hebt in de Intermodal Expressive Arts Therapie benadering, ben je van harte welkom.

WAT?
In de reguliere zorg komt er steeds meer aandacht voor betrekken van het lichaam en/of de kunsten in de therapie behandeling. Vaktherapie en lichaamsgerichte trauma therapie zijn in opmars. Bij deze masterclass buigen we ons over de vraag wat de toegevoegde waarde is van intermodal expressive arts therapy binnen deze ontwikkeling. Maar hoe doe ik dat, werken met het lichaam en creativiteit? Dat zat niet in mijn opleiding klinische psychologie? Veel verder dan een bodyscan aanbieden kom ik niet. Twee zinnen uit een gesprek wat ik (Marloes) laatst had met een bevriende GZ psycholoog. Idd, hoe doe je dat werken met het lichaam en de kunsten in de spreekkamer? Hoe kan je elementen van bijvoorbeeld intermodal expressive arts therapy inbouwen in reguliere therapie sessies? Dat is de tweede leidende vraag waar deze masterclass zich op richt.

´Intermodal´ betekent dat je doelbewust werkt met verschillende kunstvormen (dans/beweging, creatief schrijven, theaterspel, stem/zang, en beeldend). En dat je leert welke kunstvorm wanneer het beste ingezet kan worden om te werken met een individu/groep aan een behandeldoel. Elke intermodal expressive arts therapie sessie heeft een vaste structuur, waarbinnen de invulling en inhoud wisselt. Seeking Beauty, de titel van deze masterclass serie, refereert naar 1) het vinden van heelheid en schoonheid te midden van leed, en 2) de methode waarbij het niet alleen om het proces gaat van kunst maken, maar ook om de esthetiek (aesthetic responsibility). In een notendop, geeft deze masterclass (de start van een serie) je een theoretische en praktische introductie tot Intermodal Expressive Arts Therapy. Aan het einde van de dag ga je naar huis met:

· Inzicht hoe intermodal expressive arts therapie als vakgebied ontstaan is

· Theoretische kennis mbt wat intermodal expressive arts therapy inhoud

· Experimentele ervaring hoe expressive arts therapie in de praktijk werkt

· Tools hoe je elementen van expressive arts therapie kan gebruiken in de spreekkamer

 

Tijdsindeling:
10.00 uur: Ontvangst
10.15 uur: Opening & IEAT* Praktijk sessie (focus beweging & muziek)
12.15 uur: Lunch + buiten opdracht
13.30 uur: Theorie IEAT
15.00 uur: Pauze
15.30 uur: IEAT Praktijk Sessie (focus beeldend & creatief schrijven)
17.00 uur: Afsluiting
*IEAT = Intermodaal Expressive Arts Therapy

 

Gegeven door:

Mary Putera, LMHC, MDIV, CAGS, PHD io. heeft meer dan 25 jaar ervaring als Licensed Clinical Mental Health Counselor en Expressive Arts Therapeut. Ze heeft wereldwijd gewerkt met allerlei doelgroepen, waarin de focus lag op cross culturele zorg en community development. Momenteel is ze faculteitslid bij de European Graduate School (Zwitserland) waar ze lesgeeft en onderzoek begeleid. Tegelijkertijd runt ze haar therapiepraktijk in de omgeving van Boston (MA, USA), en geeft internationaal supervisie en trainingen.

 

Dr. Marloes van Houten (1982) is in de eerste plaats getraind als professioneel danseres en choreografe, en runt tot op heden een cross-cultureel kunstkollectief genaamd Forge. In dezelfde periode behaalde van Houten certificaten om pilates en verschillende vormen van yoga te doceren.

Nadat ze dans en theater ging inzetten binnen de humanitaire hulpverlening in oorlogs- en rampgebieden raakte ze geïnteresseerd in psychologie en trauma herstel. Ruim 15 jaar geleden rondde ze vervolgens, naast haar werk in de culturele en humanitaire sector, cum laude een master af in internationale ontwikkelingsstudies (met de focus op conflict & disasterstudies) en een post-master in Intermodal Expressive Arts Therapie (EGS, Zwitserland). Later combineerde van Houten haar werk als trauma therapeute en onderzoeker met een PHD traject in Intermodal Expressive Arts Therapie in Cross Cultureel Perspectief (Lingnan University, Hong Kong).

In 2018 keerde ze terug naar Nederland, en zette o.a. een yogatherapie programma op voor de Yoga School Noord en werkte als postdoc onderzoeker voor de UVA. Afgelopen zomer sloot van Houten na 15 jaar haar trauma therapie praktijk, om zich toe te leggen op onderwijs en werd vervolgens universitair docent cross culturele psychologie.

Interviews:

 

Notitie Intermodal Expressive Arts Therapie is een universitaire studie die alleen buiten Nederland te volgen is, bijvoorbeeld aan de Lesley University in Boston (USA) of bij de European Graduate School (Zwitserland). Pathologische kennis, diagnostiek, en behandelplannen ontwikkelen zijn deel van de opleiding, net zoals bij een universitaire opleiding Klinisch Psychologie in Nederland. Dr. Mary Putera en Dr. Marloes van Houten volgden beiden de post-master Intermodal Expressive Arts Therapy in Zwitserland, en gaan promoveren binnen het vakgebied.

 

Extra informatie:
  • Datum: Zondag 8 oktober 2023
  • Tijd: 10.00 – 17.30 uur
  • Kosten: € 199,- excl. 21% BTW
  • Graag makkelijk zittende kleding aan
  • Locatie: Centrum voor Transitie | Dorpsstraat 26 | 3941 JM Doorn
0
0
Je bestelling
Je hebt nog niets besteldTerug naar cursusaanbod