Blijf op de hoogte
Meld je aan voor onze mailingen en lees zo als eerste over onze bijeenkomsten, trainingen en andere activiteiten.
Contact
- Dorpsstraat 26, 3941 JM Doorn
- Route
- + 31 (0343) 23 55 00
- info@centrumvoortransitie.nl
Datum: 8 februari 2025
Locatie: Centrum voor Transitie | Dorpsstraat 26 | Doorn
Kosten excl. 21 % btw
€199,00
Op voorraad
Onderzoek bewees al meermaals dat non-verbale werkvormen en creatieve therapie een zeer effectief medium is binnen (trauma)therapie. Het aanleggen van een creatief dagboek is een dankbaar en bewezen instrument.
In de eerste plaats is het een handige tool om waardevolle inzichten in het therapietraject vast te leggen en te bewaren. Daarnaast kan het een regulator zijn bij overspoelende emoties. Door middel van beeldende technieken (doodles, tekeningen, collages, mixed media, scrapbooking,…) en schrijfopdrachten wordt er vertraagd en worden gedachten en gevoelens geuit en geëxploreerd op papier.
Deze visuele neerslag bevordert het reflecteren. Mensen krijgen een coherenter verhaal over zichzelf, de relaties en interacties met anderen, de gebeurtenissen en ervaringen in de wereld om zich heen. Nieuwe, betekenisvolle verhalen stimuleren veerkracht en herstel, wat bijdraagt tot post-traumatische groei. Cliënten herschrijven of her-vertellen zo hun (levens)verhaal.
Naast regulerende activiteiten wordt er in het creatief dagboek ruimte gecreëerd om te reflecteren en te mentaliseren. De tijd nemen om zaken te overdenken en te doorvoelen in het schrift geeft mensen het gevoel (terug) eigenaar te worden over hun leven, zichzelf en hun relaties met anderen. Vanuit dit sterke gevoel kunnen ze zich (her)positioneren en (nieuwe) keuzes maken in hun leven.
Hoe werkzaam creatieve dagboeken ook zijn, ze blijven vaak een individueel middel dat weinig toegankelijk is voor anderen. In kaleidoscopische koesterboeken gaan mensen niet alleen de dialoog aan met zichzelf maar ook met elkaar. Door het delen en reflecteren over geselecteerde dagboekfragmenten leren ze (opnieuw en) op een (andere) manier betekenisvol te zijn voor anderen in hun netwerk.
In deze vorming staan we niet alleen stil bij de wetenschappelijke literatuur rond creative journaling, we exploreren ook enkele beeldende technieken en schrijfopdrachten in elke fase binnen (trauma)therapie. Daarnaast zoeken we naar manieren om het creatief dagboek meer systemisch in te zetten en dit als een reflectief, dialogisch instrument te gebruiken (koppel, gezin, familie, school,…). Om af te sluiten met de vaardigheden en valkuilen van de therapeut binnen dit dialogisch proces.
Isabelle Desegher is beeldend therapeut, psychotraumatoloog, psycholoog en systeemtherapeut in haar privépraktijk Kaleidoscoop in Gent. Ze ontmoet er kinderen, jongeren en hun ouders, koppels, gezinnen,… en zoekt samen met hen op verschillende creatieve manieren naar verhalen van hoop en herstel.
Meld je aan voor onze mailingen en lees zo als eerste over onze bijeenkomsten, trainingen en andere activiteiten.
© 2024