Vacatures en stages
Op dit moment hebben we twee vacatures bij Trauma en Transitie:
Verpleegkundig specialist (20-24 uur)
20250101 Vacature Verpleegkundig specialist Trauma en Transitie
HR-professional (16 uur)
20250312 Vacature HR-professional Trauma en Transitie
Ben jij, of weet jij, iemand voor deze vacante functies? Dan zien we graag z.s.m. een motivatiebrief en CV tegemoet via info@centrumvoortransitie.nl .
Stage
Wij krijgen vaak meerdere stageverzoeken. Hoewel wij zeker in de toekomst graag stage-/opleidingsplekken willen bieden, zal dat in ieder geval 2024 en mogelijk zelfs 2025 nog niet mogelijk zijn. Onze tijd en aandacht is volledig gericht op de verdere ontwikkeling van onze organisatie en behandeling van onze cliënten. Daarom zullen/kunnen we niet ingaan op stageverzoeken.
Op het moment dat we een stageplek hebben, zullen we deze kenbaar maken via deze website, onze nieuwsbrief en LinkedIn.
BRON-groep
” Voor het eerst een groep afgerond” — ” Door de oefeningen meer stilgestaan bij mijn lichaam, niet makkelijk, wel noodzakelijk merkte ik” — “Ik dacht altijd als een oefening geen ontspanning gaf: laat maar, maar met het steeds registreren van spanning kwam ik erachter dat er wel wat verschoof en dat herhaling daarbij kon helpen” — ” Onwennig positief!” — “Herkenning bij anderen, horen hoe zij ermee omgaan” — “Eerst dacht ik wat een stom iets een beweging op papier maken, maar ik merkte dat ik meer in mijn lichaam kwam en op kon merken welke beweging ik wel en niet prettig vond” — “Een kleine stap is ook een stap” — “Ik werd niet weggestuurd als ik dissocieerde of uit de groep ging om te reguleren, dat maakte juist dat ik meer op mezelf kon letten i.p.v. bezig zijn het vol te houden”
Bovenstaand enkele reacties van cliënten die de BRON-groep hebben gevolgd. De BRON-groep (Begrijpen, Reguleren, Opmerken, Normaliseren) is een groep waarin je waarneemt wat er in het hier en nu gebeurt.
Het is een groep bedoeld voor mensen die kampen met de gevolgen van vroegkinderlijk trauma en meer willen leren over zichzelf. Hoe komt het bijvoorbeeld dat je je zo gespannen kunt voelen terwijl er niets aan de hand lijkt te zijn? Wat maakt dat het slapen zo slecht gaat? Of hoe komt het dat je ineens niet goed mee kunt krijgen wat iemand zegt?
Het is een groep waarin je kunt merken dat je niet de enige bent die met deze problemen worstelt. We hopen dat het helpt jezelf wat beter te begrijpen. Dit doen we enerzijds middels psycho-educatie, daarnaast proberen we ervaringsgerichte activiteiten aan te bieden. Dit zijn waarneemoefeningen met bijvoorbeeld beweging, tekenen, of een spelvorm. Niet om iets te kunnen of moeten, maar om je de kans te geven op te merken en bewust te worden wat er gebeurt.
- De bijeenkomsten zijn op de maandag- en donderdagochtend van 09.00– 10.30 uur.
- De totale groepsduur is zo’n vier maanden.
- De maximale groepsgrootte is zes personen.
- De groep kan uit zowel vrouwen als mannen bestaan.
- De groep wordt gegeven door een ervaringsdeskundige/psycholoog i.o., een GGZ-agoog (tevens yogadocente) en een beeldend therapeut.
Aanmelden voor de nieuwe BRON-groep die januari 2025 start, is mogelijk.
Developmental Transformations (DvT) groep
‘Het leven is instabiel, maar jij kan leren in alle omstandigheden je eigen midden meer te vinden, en vanuit die basis te handelen. Het speelvlak is de onderzoekende ruimte voor ontwikkeling’
Developmental Transformations (DvT) is een specifieke dramatherapeutische methode die gebaseerd is op vrije improvisatie. DvT gaat ervan uit van dat het leven instabiel is. In vrije improvisatie wordt gespeeld met representaties van deze instabiliteit, om de angst ervoor te verminderen.
Door trauma kan je statische patronen hebben ontwikkeld die je belemmeren. DvT kan helpen om meer dynamisch naar jezelf, de ander en de wereld om je heen te kijken.
In de DvT groep kan je samen met anderen leren in spelontmoetingen de nabijheid van onvoorspelbare anderen toe te laten. Je leert de gevoelens die het spel oproept te verdragen en daarbij het contact met jezelf te behouden. Leer vanuit bevriezing, angst of dissociatie weer bewegen. Onderzoek je weerstanden, wensen en verlangens. Ontdek hoe het is om in belichaamd (embodied) contact met jezelf en anderen te zijn. Door vermindering van angst voor instabiliteit ontstaat er ruimte om met meer vrijheid, creativiteit en autonoom-gehecht het leven tegemoet te kunnen treden.
De groep wordt gegeven door dramatherapeuten die DvT level 2 of graduate zijn en is 1x per twee weken op de (vroege) maandagmiddag.
Aanmelden voor de groep is mogelijk en start hoogstwaarschijnlijk september 2024.
Huddle
In de huddle trekken we in een groep van zes tot acht personen een periode samen op. Het is een plek voor extra ondersteuning naast je behandeling in de vorm van lotgenotencontact.
Anderen die ook de weg gaan van herstel na trauma, snappen waar je doorheen gaat. Het is een plek om te delen, elkaar te bemoedigen, te inspireren en van elkaar te leren.
In elke bijeenkomst zal een thema centraal staan, met de groep bepalen we samen op welke thema’s dieper wordt ingegaan.
De bijeenkomsten worden door de deelnemers zelf vormgegeven onder begeleiding van een ervaringsdeskundige en een maatschappelijk werker die ook een eigen trauma-achtergrond heeft.
De bijeenkomsten zijn 1x in de maand op de woensdagochtend.
Minimale deelname aan de huddle is zes bijeenkomsten, maar je kunt ook een lange tijd optrekken met de huddle.
De huddle biedt ook plek als je de behandeling wil afronden, maar het wel fijn vindt om nog een extra vangnet in ons behandelcentrum te houden.
Aanmelden voor deze groep staat on hold tot nadere order.
Krachtig verder na seksueel misbruik
Krachtig verder na seksueel misbruik is een specifieke Trajectgroep voor vrouwen.
Het bevat zeven therapiedagen, een werkboek en een online programma. In de therapiedagen wordt er met verschillende ervarings- en lichaamsgerichte werkvormen gewerkt vanuit dramatherapie, lichaamsgerichte rescripting, narratieve therapie, psychodrama, schaduw theater, beeldende therapie, developmental transformations, vormen vanuit rouw en verlies begeleiding.
Je werkt daarbij aan een eindstuk waar je op een eigen wijze iets vormgeeft omtrent wat het trauma met je heeft gedaan of een aanverwant thema wat je verder hebt onderzocht tijdens het Traject. Op laatste dag van het Traject wordt afgesloten met dit eindstuk, waarbij je een vriend/vriendin, partner, familielid of andere betrokkenen kunt uitnodigen.
Het Traject is geschikt voor cliënten om kennis te maken met verschillende methodieken of juist verdieping te zoeken in ervarings- en lichaamsgericht te werken. Betekenisverlening en vormgeving nemen een belangrijke plek in in het Traject.
In het werkboek staan verschillende opdrachten die tussen de therapiedagen door kunnen worden gemaakt en een voorbereiding zijn op het thema van de volgende dag. Daarnaast word je uitgenodigd om een reflectie te schrijven (of op een andere wijze vorm te geven) over elke lotgenotendag, met mogelijk een persoonlijke focus te beschrijven voor de volgende dag.
Het online programma bevat een community waar allerlei artikelen, filmpjes, teksten, afbeeldingen, podcasts, TEDtalks worden gedeeld die over de gevolgen van trauma, seksueel misbruik en herstel gaan.
Je kan zelf bepalen of je aan alles mee wilt doen of je vooral op de lotgenotendagen wilt focussen. Op deze wijze kan je het Traject in je eigen tempo en naar eigen draagkracht volgen.
De groep ‘Krachtig verder na seksueel misbruik’ is 1x per maand op de vrijdag. Deze groep wordt gegeven door twee dramatherapeuten.
De eerstvolgende startdatum is september 2025. Aanmelden voor de nieuwe groep is mogelijk, maar intakegesprekken zullen pas in 2025 volgen.
Lichaamsgerichte groepsbehandeling
Deze groepsbehandeling is bedoeld om je te helpen herstellen van de effecten van (vroeg)kinderlijk trauma: de lichamelijke effecten, de emotionele effecten en de veranderingen die trauma teweeg brengt in je overtuigingen.
De inhoud is gebaseerd op de theorie van structurele dissociatie en combineert technieken uit onder andere de sensorimotor psychotherapie, de polyvagaal theorie en psychomotore therapie.
Deze groepsbehandeling past binnen fase 1 behandeling.
De lichaamsgerichte regulatiegroep is 1x per week op de dinsdagavond en wordt gegeven door een psychomotore therapeut en een klinisch psycholoog.
Aanmelden voor de groep is momenteel niet meer mogelijk.
Lichaamsgerichte rescripting groepsbehandeling
In de lichaamsgerichte rescripting groep, werken we met symboliek, materialen en groepsgenoten die rolfiguren kunnen invullen, om zo naast het oude traumatische verhaal een nieuw script of antidote te laten ontstaan. Er wordt vanuit gegaan dat ongewenste patronen in het heden te maken hebben met onvervulde basisbehoeften uit het verleden.
Er wordt gewerkt met de basisbehoeften plek, steun, voeding, begrenzing en bescherming. Het lichaam is een bron van opgeslagen herinneringen, dat soms alsnog om een passende reactie ofwel ‘countershape‘ vraagt. De therapie helpt je om je geschiedenis op lijfelijk en symbolisch niveau verder uit te werken en nieuwe ervaringen op te doen.
Een voorbeeld is hoe er met ideaal figuren (bijvoorbeeld ouders) gewerkt kan worden, om je de ruimte te geven om te voelen, behoeftes aan te kunnen geven en alsnog op een symbolische wijze dit te kunnen ontvangen. Doel is dat bijvoorbeeld naast de onveilige geschiedenis, je ervaringen op kunt doen van veiligheid, zodat je in toekomstige situaties kan gaan reageren vanuit een nieuw perspectief.
Er wordt in de groep gewerkt met lichaamsgerichte oefeningen en een structure waarbij één persoon centraal staat in de groep en groepsgenoten rollen, overtuigingen, stemmen, ideaal figuren van die persoon kunnen uitspelen.
Het is een therapie die een je over het algemeen een langere periode volgt.
Vooraf zijn er één of meerdere individuele gesprekken waar je beschreven biografie besproken wordt en waarin jouw doelen voor de groep helder worden.
Voorbeelden van doelen:
- Herkennen van lichaamssignalen.
- Herkennen en leren uiten van gevoelens en behoeftes.
- Inzicht in basisbehoeften en hoe deze wel/niet ontmoet zijn in je leven.
- Verwerken van je traumageschiedenis.
We hebben twee lichaamsgerichte rescripting groepen op de vrijdag. Eén wekelijkse groep in de ochtend en een tweewekelijkse groep in de middag: beide groepen duren 2,5 uur.
De groep wordt gegeven door een pesso-/dramatherapeut en een co-therapeut (beeldend therapeut of psycholoog).
1 aug.2024: Er is nog beperkt plek in beide groepen.
Trauma en Ouderschap
Veel ouders die kampen met de gevolgen van (vroeg)kinderlijk trauma, maken zich zorgen over wat voor invloed dit heeft op de opvoeding van hun kinderen.
Het doel van de groepsbehandeling Trauma en Ouderschap is om eventuele schadelijke intergenerationele gevolgen van trauma te beperken of te voorkomen door jou als ouder bewust te maken van de traumatische klachten en beter te laten begrijpen / nieuwe manieren te vinden om met die klachten om te gaan. Gaandeweg ga je je triggers beter herkennen, leren deze op te vangen en vergroot je je vermogen om beter voor jezelf te zorgen, zodat je een warme en veilige relatie met je kinderen kunt ontwikkelen.
De uitleg van de theorie wordt gecombineerd met een diepgaande verkenning van verschillende emoties, waarbij de focus afwisselend ligt op de ouder, het kind en de interactie tussen beiden.
De groep maakt gebruik van het boek ‘Trauma en Ouderschap’ (Marjo Ruismäki et al.) dat bestaat uit 24 hoofdstukken met verschillende onderwerpen. Elk onderwerp gaat vergezeld van oefeningen en taken om de individuele cliënt de ruimte te bieden tot ervaringsgerichte reflectie. Er wordt tussentijds geëvalueerd en er zijn twee Naast- betrokkenen bijeenkomsten gepland.
Deze groepsbehandeling past binnen alle fasen van de behandeling en de groep bestaat uit acht deelnemers.
De groep Trauma en Ouderschap is 1x per week op de maandagochtend. De groep wordt gegeven door de psychiater en de systeemtherapeut en loopt vanaf begin september tot eind mei het jaar daarop, rekening houdend met de schoolvakanties in alle regio’s, waarbij dan geen groep zal zijn.
We plannen een intake gesprek voorafgaand aan de groep, zodat we weten of de groep passend is voor jou.
Aanmelden is niet meer mogelijk.