Zorgverzekering 2023

De laatste maand van het jaar is ook de maand waarin het zinvol kan zijn om opnieuw naar je zorgverzekering te kijken. Past de verzekering die je nu hebt nog steeds het best bij jouw situatie? Er verandert elk jaar veel en jouw verzekeraar informeert jou over de consequenties wat betreft jouw polis. Het is belangrijk om je hierin te verdiepen, want er kan veel veranderen.

Een belangrijke verandering voor komend jaar is dat een aantal restitutiepolissen komend jaar GGZ heeft uitgesloten en daarmee dus ook niet-gecontracteerde zorg niet meer volledig vergoeden. Aangezien Trauma en Transitie voor komend jaar nog geen contracten heeft afgesloten, kan dit dus van belang zijn ten aanzien van je eigen bijdrage, als je zo’n restitutiepolis hebt.

De type verzekeringen op een rijtje:

Drie soorten verzekeringen

Er zijn eigenlijk drie soorten basisverzekeringen in Nederland.

1. Naturapolis
Bij een naturapolis kun je alleen terecht bij zorgverleners die een contract hebben met jouw verzekeringsmaatschappij. Omdat Trauma en Transitie nog geen contracten heeft, betekent dit dat we een eigen bijdrage vragen, als je bij ons in behandeling komt.

2. Restitutiepolis
Bij een restitutiepolis kun je zelf kiezen door welke zorgverlener en wordt de zorg altijd vergoed door de zorgverzekeraar. Wel dien je daarbij de factuur vaak zelf in te dienen bij de verzekeringsmaatschappij. Met een restitutiepolis hoef je geen eigen bijdrage bij ons te betalen, tenzij de GGZ uitgesloten is. Mocht je een restitutiepolis kiezen, let er dan op dat het een polis betreft waarbij GGZ ook wordt vergoed, sommige verzekeraars sluiten namelijk de GGZ uit.

3. Combinatiepolis
Dit is een combinatie van natura en restitutie. Voor sommige vormen van zorg geldt een vrije zorgkeuze, voor andere weer niet. In de praktijk valt de GGZ (geestelijke gezondheidszorg) vaak onder het naturagedeelte van de combinatiepolis en heb je daarin dus geen vrije keuze. Let daarbij dus extra goed op de kleine lettertjes en de voorwaarden in de polis.Net als bij de naturapolis geldt dat Trauma en Transitie nog geen contracten heeft en geldt er een eigen bijdrage.

Naast de informatie die je via de zorgverzekeraar krijgt, zijn er bepaalde sites die ok informatie geven over zorgverzekeringen. Zo kun je kijken op:

 

Eigen bijdrage bij naturapolis of combinatiepolis

Daarnaast moet je soms een eigen bijdrage betalen, dat hangt af van je verzekeraar en het soort verzekering dat je hebt afgesloten.

Bij een combinatie- of naturapolis is het afhankelijk van de polisvoorwaarden. Omdat Trauma en Transitie nog geen contracten heeft met zorgverzekeraars zul je daarbij in de praktijk altijd een eigen bijdrage betalen. We maken hierover altijd duidelijke afspraken vooraf, zodat je niet achteraf te maken krijgt met onverwachte kosten.

De eigen bijdrage voor de intake is bij ons maximaal € 150,00. Voor het behandeltraject zal de hoogte van de eigen bijdrage opnieuw bepaald worden, afhankelijk van de samenstelling van jouw behandeling. Dit wordt met jou besproken wanneer uit de intake blijkt dat je gaat starten met behandeling.

Om een idee te krijgen de maandelijkse eigen bijdrage: bij groepsdeelname begint de eigen bijdrage bij € 50,00. Multidisciplinaire behandeling kan oplopen tot meerdere honderden euro’s per maand afhankelijk van het behandelaanbod. Kijk dus goed naar de kosten en de vergoedingen van jouw verzekering.


Wettelijk Eigen risico

Naast de eigen bijdrage geldt ook altijd het eigen risico. De zorgverzekeraar verrekent een behandeling bij ons altijd met het wettelijke eigen risico, mits dit niet al door andere kosten verbruikt is. In 2022 en 2023 is het eigen risico € 385,00 tenzij je vrijwillig voor een hoger eigen risico hebt gekozen. Hoe hoog je eigen risico is en of dit al verbruikt is, kun je opvragen bij jouw eigen zorgverzekering.

Informatie over het wel/niet verhogen van je eigen risico kun je vinden op de site van de Consumentenbond Vrijwillig eigen risico: Verhogen of niet? | Consumentenbond

(Update van 12 december 2022)

Wij hebben weer ruimte voor diagnostiektrajecten en er is nog plaats bij enkele groepen. Zie hiervoor de informatie bij Behandelaanbod. Wij hebben helaas nog…
0
0
Je bestelling
Je hebt nog niets besteldTerug naar cursusaanbod